Laserle Katarakt Ameliyatı FEMTO-FAKO
KATARAKT
Katarakt nedir, nasıl tedavi edilir?
Katarakt gözümüzün ön-orta kısmında yer alan merceğin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm almasıdır. Diğer bir ifade ile şeffaf olan merceğin buzlu cam görünümü almasıdır.
Kataraktın nedenleri nelerdir?
Yaşlanma: kataraktın en önemli nedenleri yaşlanmadır 50-65 yaşlarda 100 kişiden beşinde katarakt saptanırken 65 üstünde 100 kişiden 30-40’ında görülmektedir. Daha ileri yaşlarda insanların ise çoğunda katarakt saptanmaktadır.
- Ailesinden katarakt olanlarda daha sık görülür.
- Metabolik hastalıklar: özellikle şeker hastalığında katarakt sık görülür.
- Travma (künt ve delici göz yaralanmaları)
- Kortizonlu ilaçların uzun süre kullanımı
- Diğer göz hastalıkları (göz iltihapları , damarsal hastalıklar vb)
- Güneş ışığına maruz kalma
Katarakt oluşumunun en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Kataraktın cinsine göre hastaların şikâyetleri değişebilir. En önemli belirtisi görme azalmasıdır. Özellikle diğer göz kapatılınca anlaşılır. Geceleri ışıktan rahatsız olma, okumakta zorlanma, bazen karanlıkta bazen güneş ışığında görme azalması görülür. Bazı kataraktlarda oluşan yalancı miyopiye bağlı olarak uzak görme bozulur yakın görme düzelir. Daha sonra yakın görme bozulur. Renklerde soluklaşma ve sarılaşma bir diğer bulgusudur.
Katarakt nasıl tedavi edilir?
Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. İlaçla tedavisi yoktur. Kullanılan vitamin ilaçları vb. ilaçların tedaviye ve katarakt gelişimini engellemeye bir katkısı saptanamamıştır.
Ne zaman ameliyat olmak gerekir?
Bulanık görme günlük hayatımızı etkilemeye başladığı zaman ameliyat olmak gerekir. Özellikle araba kullananların tedaviyi hiç geciktirmemeleri gerekir. Bazı kataraktlarda gece araba kullanırken karşıdan gelen ışık geçici ani görme kaybı yaparak ciddi kazalara yol açabilir. Katarakt tanısı konulduysa göz doktorunuza düzenli aralıklarla kontrole gitmeniz ve doktorunuz tavsiye ettiği zaman ameliyat olmanız gerekmektedir. Özellikle yeni ameliyat yöntemlerinde kataraktın çok sertleşmeden alınması ameliyatın başarısını artırmaktadır.
Çok gecikmiş kataraktlarda göz tansiyonu yükselmesi ve bazen kalıcı görme kaybı gelişebilir.
Ameliyatlar nasıl yapılır? Başarı oranı nedir?
Katarakt ameliyatları hastanede yatmaya gerek olmadan ayaktan hasta (outpatient) tedavisi olarak yapılır. Ameliyattan 1 saat önce gözlerinize damla konulur. Göz bebekleri büyültülür. Gözler çoğunlukla iğne yapılmadan damla ile uyuşturulur.
Katarakt ameliyatı bir mikro cerrahi ameliyatıdır. Fako yöntemi kullanılır. Bu yöntemle yaklaşık 2 mm lik küçük bir kesiden göz içine girilerek ultrason enerjisi ile kataraktlı tabaka eritilerek dışarı alınır. Yerine göz içi merceği yerleştirilir. Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürer. Sonunda çoğunlukla dikiş konulmaz.
Bu küçük kesi sayesinde yara iyileşmesi daha hızlı ve cerrahi daha güvenli olmaktadır. Fako yöntemiyle ameliyat olan hastaların görme seviyeleri çok kısa sürede yükselmekte ve bu sayede günlük hayatlarına neredeyse ameliyattan hemen sonra dönebilmektedirler.
Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti % 95’in üzerindedir. Bir iki gün sonra her türlü günlük aktivitenizi yapabilirsiniz. Okumak, televizyon seyretmek ve araba kullanmak gibi
Multifokal (çok odaklı) mercekler
Katarakt ameliyatlarında çoğunlukla monofokal (tek odaklı) mercekler kullanılır. Bu nedenle ameliyatlardan sonra sık karşılaşılan bir problem yakını iyi görememe ve bunun için gözlük kullanmanın gerekmesidir. Özellikle sürekli kitap okuyan, bilgisayar ve araba kullananlarda yakın ve orta mesafelerde sıkıntı yaşanabilmektedir.
Bu sıkıntıyı gidermek üzere Multifokal (çok odaklı) mercekler geliştirilmiştir.Yaklaşık 10 yıldır kullandığımız bu mercekler sayesinde hastalarımıza gözlüksüz bir hayat sunabilmekteyiz. Multifokal merceklerin takılması süreci standart merceklerle aynı olmakla birlikte özellikle ameliyat öncesi bir dizi ayrıntılı ölçüm yapılması gerekmektedir
Torik (astigmatı düzelten) mercekler
Katarakt ameliyatından önce yapılan ölçümlerle daha önceden mevcut olan miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları uygun merceğin takılması ile giderilebiliyordu ancak astigmatı olan hastalarda uzak gözlüğünü ortadan kaldırmak mümkün olmuyordu. Torik yani astigmatı düzelten mercekler sayesinde bu sorun ortadan kalkmıştır. Üstelik hem astigmatı düzelten hem de yakın görmeyi sağlayan torik multifokal göz içi mercekleri sayesinde astigmatı yüksek olan hastalarımızda da gözlüksüz bir hayat mümkün olabilmektedir
LASERLE KATARAKT AMELİYATI – FEMTOFAKO
Fako ameliyatının bir çok aşaması vardır . Ameliyatın başarısı ameliyathane ortamının güvenilirliğine , kullanılan malzemenin kalitesine ve tabiî ki cerrahın tecrübesine bağlı olarak değişebilmektedir.
Son yıllarda özellikle refraktif cerrahide giderek artan sıklıkta kullanılan femtosaniye laser teknolojisi artık katarakt hastalarının da hizmetine girmiştir. Femtosaniye laser sayesinde fako ameliyatının en önemli aşamalarını insan eli değmeden tamamen bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirilmekte dolayıysa komplikasyon olasılığı son derece azalmaktadır. Femtosaniye fako’nun bir başka avantajı yapay göz içi merceğini yerleştiği yuvanın son derece düzgün bir şekilde hazırlanabilmesidir Bu sayede ameliyat sonrası gözlük kullanmadan uzak ve yakın net görüş sağlayan mulifokal lens-torik lens gibi uygulamaların başarısı artmaktadır.
Bu teknolojinin devreye girmesi ile 50 yaşından sonra kataraktı olmayan fakat yakın-uzak gözlüğü kullanmak istemeyen hastalarımızda da güvenli bir şekilde mercek değiştirme ameliyatlarını yapabilmekteyiz
Teknik
- Göz damla anestezi ile uyuşturulur
- Femtosaniye laser cihazında gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra fako ile katarakt cerrahisinin önemli aşamaları olan korneal kesi, lens ön kapsülünde açıklık oluşturma (kapsülüreksis) ve lensin parçalara ayırılması işlemleri tamamen kişiye özel ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.
- Sonrasında hasta başka bir ameliyat odasına alınarak lens artıklarının gözden temizlenmesi ve yapay göz içi mercek yerleştirilmesi işlemleri tamamlanır.
Yaklaşık 30 dakikalık bir süreçte gerçekleştirilen bu işlemler sonrasında hastalarımız evlerine gidebilirler.
Değişen yaşam koşulları ve uzayan ömür ile birlikte insanların görsel ihtiyaçları da artmaktadır . Katarakt gelişimi belli bir yaştan sonra ortaya çıkan doğal bir yaşlanma sürecidir. Gelişen ameliyat ve mercek teknolojileri sayesinde katarakt ameliyatının hem güvenliği artmış hem de görsel sonuçları son derece tatminkar bir hale gelmiştir. Bu nedenle hastalarımıza görme şikayetleri başladığı zaman ,kataraktın çok sertleşmesini beklenilmeden operasyon olmalarını öneriyoruz. Bu sayede hem komplikasyon riski azalmakta hem de teknolojinin bize sağladığı faydalardan erken yararlanma imkanı olmaktadır
.