Retina Hastalıkları

Retina Hastalıkları

Retina gözümüzün arka tarafında en içte yer alan tabakadır. Üzerinde görme hücreleri ( koni ve basil) bulunur. Görme olayının % 95’lik kısmı retinanın merkezindeki sarı noktada (makula) oluşmaktadır. Özellikle diyabetik retinopati ve makula dejenerasyonu sarı noktada hasar oluşturabilir. Ortadaki büyük boşluğu jöle kıvamında Vitreus tabakası doldurur.

Retina bölümünde uygulanan tedaviler;

  • Retina yırtıkları ve dekolmanı tedavisi
  • Retina hemorajileri (göz içi kanamalar) tedavisi
  • Travma cerrahisi – göz içi yabacı cisim çıkarımı
  • Göz içi iltihapları ve üveit tedavisi

Diyabetik göz hastalığı:Diyabet ( şeker hastalığı) gözde en çok hasara yol açan sistemik hastalıktır.

En fazla hasarı da retina tabakasında yapmaktadır (diyabetik retinopati). Bununla birlikte katarakt, göz kuruluğu ve glokom oluşumunu kolaylaştırır.

Diyabetik retinopati tanısında göz ajiyosu (FFA) ve ışık tomografisi- Optik kohorens tomografi (OCT) gibi modern aletler kullanılmaktadır.

Tedavisinde; Argon lazer tedavisi, göz içerisine özel ilaç uygulamaları ve ilerleyen durumlarda Vitreoretinal cerrahi ameliyatları yapılmaktadır.

Makula dejenerasyonu- Fotodinamik Tedavi (PDT):Sarı noktada yaşa bağlı hasar oluşumudur. 45 yaş üzerindeki insanlarda körlüğün en sık nedenidir. Makula altında meydana gelen damar yumağı fotodinamik tedavi adı verilen soğuk laser tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Son yıllarda göz içine özel ilaç uygulaması ile birlikte tedavinin başarısı daha da artmıştır. Tedaviden önce ileri göz anjiyografileri (FFA, ICGA) ve OCT ile hastalığın tipi, damar yumağının büyüklüğü ve evresi belirlenmelidir.

Vitreoretinal Cerrahi:Retina dekolmanı ve yırtıkları, göz içi kanmalar, göz içi yabacı cisimler ve göz içi iltihapların tedavisinde kullanılan bir mikro cerrahi yöntemidir. Son yıllarda dikişsiz ameliyat uygulamaları ağırlık kazanmıştır.